De ervaring van Farah

"Ik ben nu lichamelijk en mentaal sterker dan ik ooit voor mogelijk hield"

“Vier jaar geleden kreeg ik pijn in mijn linkerknie door artrose en die pijn werd steeds erger. Ik kreeg het advies om meer te gaan bewegen. Omdat ik ook kampte met een burn-out besloot ik op eigen houtje te gaan wandelen in combinatie met mijn hobby fotograferen. Dat werkte wel goed, tot ik opeens ook nog veel pijn aan mijn rechterknie kreeg door een scheurtje in mijn meniscus. Vanwege corona moest ik een jaar wachten op de benodigde operatie. Dat was een vreselijk jaar: ik was aan huis gekluisterd, want wandelen ging niet meer en zelfs zware pijnstillers werkten onvoldoende. Die situatie versterkte bovendien mijn burn-outklachten.

Toen ik uiteindelijk bij dr. Janssen kwam voor de operatie aan mijn meniscus, vertelde die me over het Beweeg Bewust Programma van Maastricht Sport. Na mijn operatie, waarvan het genezingsproces langzamer verliep dan ik had verwacht, besloot ik aan dat beweegprogramma mee te doen. Ik zag er wel erg tegenop en verwachtte niet dat mij dit ging helpen. Met mijn burn-out en angststoornis had ik immers ook al van alles geprobeerd, maar niets had geholpen.

Individuele begeleiding

In juli ging het Beweegprogramma van start. Ik kwam in een klein groepje terecht waar ik veel individuele aandacht kreeg. Ze keken eerst goed welke oefeningen ik wel en niet aankon. Ze lieten me een stukje wandelen of traplopen en heel laagdrempelige krachtoefeningen doen. Ik had nooit gesport en vond dit behoorlijk zwaar. Mijn begeleiders wilden steeds precies weten wat ik voelde en hielden daar rekening mee. Voortdurend gaven ze me tips om mijn houding of manier van bewegen te verbeteren. Al die tips ging ik vervolgens ook toepassen in mijn dagelijks leven, want ze maakten mijn bewegingen een stuk makkelijker. Ik leerde mijn lichaam veel beter kennen en leerde andere spiergroepen in te zetten.

Nu, vijf maanden later, ben ik fysiek veel sterker. In plaats van maximaal 10 minuten lopen kan ik op mijn goede dagen wel 2 uur wandelen. Ik weet nu beter wat ik moet doen en denk nu anders over bewegen. Ondanks mijn artrose blijk ik veel meer te kunnen dan ik dacht. Zelfs mentaal ben ik nu sterker dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Mijn burn-outklachten en mijn angsten zijn sterk verminderd. Ik heb weer vertrouwen in mijn lichaam en heb de controle en mijn energie terug. Ongelooflijk wat ik in deze korte tijd bereikt heb. Ik wist niet dat ik dit kon. Voor het eerst in mijn leven voel ik me veilig en niet langer zo kwetsbaar. Zelfs mijn drempel voor de sportschool is weg: ik ben daar voor mezelf en niet voor wat anderen van mij denken.

Mijn versterkte zelfvertrouwen gaat me zeker ook helpen bij sollicitaties om parttime iets creatiefs te gaan doen met mijn fotografie. Ik blijf sowieso sporten en werken aan mijn gezondheid. Ik heb nu ook het vertrouwen dat ik met een gezonder eetpatroon nu ook mijn overgewicht met succes kan aanpakken. Dankzij het beweegprogramma heb ik mijn focus en zin in het leven helemaal terug. Het beweegprogramma was echt ‘life changing’ voor mij.”

farah
Sluit de enquête