De ervaring van Jolanda

Al jaren sukkelt Jolanda Hofman met beweegklachten als gevolg van fibromyalgie, bekkeninstabiliteit, hypermobiliteit en artrose. “Ik ben onder behandeling geweest bij de fysiotherapeut, osteopaat en chiropracticus, heb Mensendieck therapie en podotherapie gehad. Meestal met weinig resultaat. De pijn bleef, de frustratie groeide."

“Het gaat fysiek én mentaal beter met mij”

“Begin vorig jaar ging het echt niet meer”, vertelt ze. “Ik zat er fysiek en mentaal doorheen. Mijn huisarts stelde eerst nog voor om injecties in mijn nek te zetten, maar dat risico vond ik te groot. Dus werd het een traject bij een revalidatiekliniek. Ook dat was weinig succesvol. Gelukkig kreeg ik een nieuwe huisarts die uitgebreid tijd voor mij nam, een luisterend oor bood en alle klachten nog eens met mij doorliep. Zij verwees mij door naar de Stadspoli.”

Verademing

“Het bezoek aan de Stadspoli was een verademing. Ik kon snel terecht bij de reumatoloog en voelde me serieus genomen. De arts stelde als therapie een beweegprogramma bij Maastricht Sport voor. De formulieren hebben we ter plekke ingevuld, het maken van de afspraak ging heel snel en voor ik het wist kon ik aan de slag. Samen met beweegcoach Jard heb ik eerst een aantal testen gedaan om te kijken hoe het mijn conditie gesteld was. Gezien mijn beperkingen stelde hij voor te starten in een kleine groep. In het voorjaar ben ik begonnen met tweemaal per week bewegen.”

Maatwerk

“Mijn eerste doel is aansterken, aankomen in gewicht en conditie verbeteren. Ik moet leren te ontspannen omdat ik als gevolg van mij slechte rug voortdurend compenseer en mijn spieren altijd op spanning staan. Bewegen is voor mij altijd belangrijk geweest, maar het is fijn om het nu onder begeleiding te doen. Het werkt! Ik voel mij mentaal sterker en hoewel mijn conditie zeker nog niet op peil is, merk ik dat ik vooruit ga. Het mooie aan sporten bij Maastricht Sport is dat het maatwerk is. Na 12 weken is geëvalueerd en hebben we geconcludeerd dat een kleine groep voor mij voorlopig het beste is. Zo werk ik heel gericht aan mijn conditie, doe ik alleen oefeningen die goed bij mij passen, forceer ik niets en gaat het stapje voor stapje beter.”

Sluit de enquête